SIBO – objawy neurologiczne, o których lekarz ci nie powie i co zrobić, aby im zapobiec.

SIBO – objawy neurologiczne, o których lekarz ci nie powie i co zrobić, aby im zapobiec.

SIBO – objawy neurologiczne, o których lekarz ci nie powie i co zrobić, aby im zapobiec.

Dysbioza jelit wpływa na rozwój i progresję związanych z wiekiem chorób neurologicznych takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Badania wskazują także, że stwardnienie rozsiane również związane jest ze zmianą mikrobioty jelitowej. Zadbaj więc o jelita, żeby w okolicy 60 roku życia nadal pamiętać drogę do domu i nie upuszczać widelca w trakcie posiłku.

SIBO – objawy neurologiczne i powiązane z nimi choroby

Choroba Alzheimera

Jest powszechną chorobą neurodegeneracyjną osób starszych. Stanowi 60–80% wszystkich przypadków otępienia. Oczekuje się, że liczba pacjentów z demencją na całym świecie będzie się podwajać co 20 lat, osiągając 115 milionów w 2050. Mikrobiota jelitowa może wpływać na chorobę Alzheimera na różne sposoby. Przede wszystkim niedobór bakterii jelitowych może przyczyniać się do rozwoju tej choroby, ponieważ zaobserwowano ujemną korelację między występowaniem AD a różnorodnością mikroflory. W krajach rozwiniętych o wysokim poziomie higieny, a co za tym idzie zmniejszonej różnorodności drobnoustrojów, zachorowalność na chorobę Alzheimera wzrasta.

Choroba Parkinsona

Jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną dotykającą 2–3% populacji powyżej 65. roku życia. Naukowcy prognozują, że liczba przypadków podwoi się do roku 2040. Choroba Parkinsona objawia się spowolnieniem ruchów w połączeniu ze sztywnością lub drżeniem. To schorzenie również jest powiązane z mikrobiotą jelitową. Co ciekawe, zaparcia mogą poprzedzać chorobę Parkinsona o ponad dekadę. Stwierdzono także, że przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO) przyczynia się do patofizjologii zmian ruchowych u pacjentów z choroba Parkinsona, a wyeliminowanie przerostu bakterii spowodowało poprawę kliniczną. U pacjentów z zespołem jelita drażliwego występuje zwiększona ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

SIBO a objawy neurologiczne – czy mam się martwić na zapas?

Prawdopodobnie obecnie skupiasz się tylko na tym, aby pozbyć się męczących zaparć, wzdęć lub biegunek. Rozumiem – te problemy ograniczają możliwość normalnego funkcjonowania i są uciążliwe. Jeżeli masz 20-30 lub nawet więcej lat to raczej nie myślisz o tym, że za 30 lat możesz mieć chorobę Alzheimera albo Parkinsona. Jest to tak odległe, że w zasadzie ciebie nie dotyczy. Prawda?

Weź jednak pod uwagę, że lata mijają szybko, a w naszym cywilizowanym świecie rozwój chorób neurologicznych postępuje coraz szybciej. Jest to w dużej mierze związane z trybem życia, jedzeniem i właśnie problemami z układem pokarmowym. Im bardziej się rozwijamy i bardziej higienicznie żyjemy, tym mniejszą różnorodność bakterii mamy w naszych jelitach. A to prowadzi do rozwoju chorób neurologicznych (i nie tylko). 

Nie namawiam oczywiście do zaniedbywania higieny, ale zwróć uwagę na swój tryb życia. Obecnie zdrowy tryb życia to nie tylko trzymanie diety i chodzenie na siłownię. Śmiem twierdzić, że to właśnie restrykcyjne diety między innymi przyczyniają się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Ale to moje osobiste zdanie.

Zadbaj o barierę jelitową, aby odsunąć w czasie lub zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się objawów neurologicznych

Błona śluzowa jelit, stanowiąca barierę między środowiskiem wewnętrznym i zewnętrznym, jest narażona na stres. Ta funkcja barierowa jest wspierana przez różnorodne bakterie tworzące mikroflorę komensalną. Błona śluzowa jelit odpowiada za wchłanianie wody, składników odżywczych i gazów, usuwanie odpadów, utrzymanie odporności i wiele więcej. Błona śluzowa jelit, mikroflora jelitowa, komórki odpornościowe błony śluzowej oraz różne produkty pochodzenia nabłonkowego to elementy tzw. „bariery jelitowej”. Jeśli integralność bariery jelitowej zostanie naruszona, dochodzi do zespołu nieszczelnego jelita, który prowadzi do ogólnoustrojowego zapalenia. Przepuszczalność jelitową można ocenić za pomocą testów funkcjonalnych (test sacharozy i test celobiozowy z mannitolem), testów serologicznych (przeciwciała przeciwko antygenom pokarmowym, autoprzeciwciała), a także innymi markerami (np. poziom Zonuliny w surowicy).

Dieta i jej wpływ na jelita

  • Dieta wysokotłuszczowa i/lub wysokokaloryczna może się być czynnikiem ryzyka rozwoju Choroby Alzheimera.
  • Gluten i cukry stymulują ogólnoustrojowe zapalenie i w konsekwencji wpływają na funkcje ośrodkowego układu nerwowego
  • Ryby głębinowe, orzechy i oleje roślinne, które są głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (WNKT ω-3) mogą z kolei zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera. WNKT zawierają tak ważne związki, jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które nie są syntetyzowane przez. 
  • Owoce i warzywa obniżają ryzyko choroby Alzheimera prawdopodobnie poprzez dostarczanie przeciwutleniaczy i witamin. 
  • Kawa. Ten sam efekt mogą przynieść polifenole znajdujące się w kawie, które zmniejszają uszkodzenia mózgu spowodowane stresem oksydacyjnym. W związku z tym stwierdzono, że picie trzech do pięciu filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 65% w porównaniu z piciem mniej niż dwóch filiżanek dziennie. 

Suplementy dla zdrowej bariery jelitowej

  • Dobre bakterie są niezbędne, aby jelita i cały organizm działały prawidłowo. Z probiotykami jest niestety pewien kłopot. Każdy człowiek ma inny skład mikrobioty jelitowej i na dodatek zmienia się ona w czasie. Zmiana pożywienia, wyjazd, zmiana trybu życia. To wszystko wpływa na skład bakterii jelitowych. Dlatego czasem na jednych pozytywnie działają niektóre szczepy probiotyczne, a na innych zdecydowanie gorzej. Musisz samodzielnie sprawdzić co jest dla ciebie najlepsze.
  • Błonnik. Obecnie jemy zdecydowanie za mało błonnika. Mało warzyw, pieczywo z oczyszczonej mąki, rzadko kasze. Kiedyś była to podstawa pożywienia. Dlatego ważne jest, aby dostarczać sobie dodatkowy błonnik np. w formie psyllium, czy siemienia lnianego.
  • Glutamina jest wykorzystywana jako paliwo przez komórki wyściełające jelita, aby utrzymać je w zdrowiu. Służy jako niezbędny składnik odżywczy do odbudowy i naprawy jelit. Zasadniczo pomaga leczyć nieszczelne jelito, działając jako opatrunek chroniący przed dalszymi uszkodzeniami.
  • Kurkumina — silny środek przeciwzapalny występujący w kurkumie kurkumina ma potencjał do hamowania stanu zapalnego i nieszczelnego jelita spowodowanego stresem oksydacyjnym.

Oczywiście oprócz przestrzegania diety korzystne jest unikanie potencjalnych „toksyn” znajdujących się w alkoholu, papierosach, pestycydach, lekach przeciwbólowych NLPZ i antybiotykach, z których wszystkie mogą obciążać jelita.

Zadbaj więc o swoje jelita już teraz. Nie dość, że poprawisz jakość swojego życia tu i teraz to dodatkowo masz szansę na uniknięcie dwóch ciężkich chorób na emeryturze. Bo w końcu wówczas też będziesz się chciał cieszyć życiem.

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • mdpi.com/2077-0383/10/3/493/htm 
  • link.springer.com/article/10.1007/s00005-019-00561-6 
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25972430/ 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.