Kwas kaprylowy i jego tajne moce

Kwas kaprylowy i jego tajne moce

Kwas kaprylowy i jego tajne moce

Jednym z najpopularniejszych potencjalnych zastosowań lub korzyści płynących z kwasu kaprylowego jest zapobieganie przerostowi Candida, która może żyć i rosnąć w twoich jelitach.

Kwas kaprylowy to średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, znany również jako kwas oktanowy. Występuje w dużych ilościach w oleju kokosowym. Jeżeli więc masz tendencję do infekcji grzybiczych zaprzyjaźnij się z dobrej jakości olejem kokosowym na dłużej.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są łatwiej wchłaniane i transportowane prosto do wątroby, gdzie są szybko metabolizowane.

Badania sugerują następujące korzyści tych kwasów:

  • utrata wagi – kilka badań wskazuje, że mogą nieznacznie zwiększyć liczbę spalanych kalorii i promować utratę wagi, zwłaszcza w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi
  • zwiększają wrażliwość na insulinę w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi
  • mogą mieć działanie przeciwdrgawkowe, szczególnie w połączeniu z dietą ketogeniczną 

Ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są sprzedawane jako suplementy, składające się głównie z kwasu kaprynowego i kwasu kaprylowego.

Kwas kaprylowy – działanie 

Walczy z infekcjami drożdżakowymi, czyli Candida

Spożywanie kwasu kaprylowego pomaga naturalnie zmniejszyć wzrost drożdży w przewodzie pokarmowym. Jednocześnie pomaga w rozwoju pożytecznych bakterii, które zapewniają właściwe trawienie oraz dbają o twoje dobre samopoczucie. Jednocześnie kwas kaprylowy jest całkowicie naturalny i nie stwarza takiego samego ryzyka jak antybiotyki czy zabiegi chemiczne. Podczas gdy antybiotyki mogą zabić wszystkie bakterie w jelitach – zarówno dobre, jak i złe – kwas kaprylowy może w rzeczywistości działać odwrotnie. Pomoże w utrzymaniu równowagi bakteryjnej i zadba o właściwą mikrobiotę jelitową.

Ponieważ zdrowie jelit jest nierozerwalnie związane z wieloma funkcjami organizmu, działanie kwasu kaprylowego może pomóc w walce z bólami głowy, depresją, zmęczeniem, biegunką, wzdęciami, drożdżycami pochwy i gazami. Aby jeszcze bardziej wzmocnić jego działanie, niektórzy eksperci zalecają również przyjmowanie naturalnych wzmacniaczy odporności, takich jak żywność probiotyczna, olej z oregano i suplementy omega-3.

Kwas kaprylowy może pomóc w pozbyciu się infekcji drożdżakowych nie tylko z przewodu pokarmowego. Równie dobrze poradzi sobie z grzybicą stóp, infekcją jamy ustnej, czy zapaleniem pochwy u kobiet.

Pomaga w leczeniu zapalnych zaburzeń trawiennych

Do niedawna niewiele było wiadomo na temat wpływu średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych na zapalenie jelit. Badania sugerują jednak, że pomagają one hamować wydzielanie enzymów i komórek zapalnych, zmniejszając objawy choroby Leśniowskiego-Crohna, takie jak ból, wzdęcia, krwawienie i problemy z jelitami.

Pomagają też w ochronie nabłonka jelit, który zapewnia naturalną barierę przed szeregiem substancji szkodliwych w jelitach, w tym toksycznymi i patogennymi mikroorganizmami. Jeżeli cierpisz na stany zapalne i twoje jelita są nieszczelne wówczas bakterie przechodzą do organizmu. Zaczynają się alergie pokarmowe, problemy z tarczycą, wysypki skórne.

Koi twoją skórę

Olej kokosowy był tradycyjnie używany jako środek nawilżający przez ludzi w rejonach tropikalnych. Badania kliniczne wykazały, że łagodzi objawy chorób skóry poprzez nawilżanie i kojenie skóry. Pacjenci z atopowym zapaleniem skóry docenili jego zmiękczające działanie, ten naturalny emolient stosuje się obecnie w leczeniu suchości skóry. Chroni także przed promieniowaniem UVB i ma działanie przeciwzapalne.

Ponieważ kwas kaprylowy może pomóc w leczeniu infekcji drożdżakami, może być również korzystny w przypadku niektórych chorób skóry. Dzieje się tak głównie dzięki jego właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwdrobnoustrojowym, które pomagają zabijać bakterie żyjące w skórze.

Trójgliceryd kaprylowy jest składnikiem mydeł i kosmetyków. Zwykle powstaje z połączenia oleju kokosowego z gliceryną. Ten składnik jest czasami nazywany triglicerydem kaprynowym. 

Trójgliceryd kaprylowy jest szeroko stosowany od ponad 50 lat. Pomaga wygładzić skórę i działa jako przeciwutleniacz. Wiąże również ze sobą inne składniki i może działać jako środek konserwujący, aby wydłużyć trwałość składników aktywnych w kosmetykach. Jest też bardziej naturalną alternatywą dla innych syntetycznych chemikaliów występujących w produktach do stosowania miejscowego na skórę. Chociaż technicznie jest wykonany z naturalnych składników, trójgliceryd kaprylowy stosowany w produktach zwykle nie występuje w naturze. Proces chemiczny oddziela oleistą ciecz, dzięki czemu „czystą” wersję można dodać do produktów.

Gdzie znajdziesz kwas kaprylowy

W naturze mamy kilka źródeł kwasu kaprylowego. Występuje on naturalnie w mleku różnych ssaków i jest składnikiem oleju kokosowego i oleju z ziaren palmowych. W związku z jego ograniczonym występowaniem warto sięgnąć po suplementy zawierające ten pożyteczny składnik.

Według National Yeast Infection Organization kapsułki mogą być bardziej skuteczne w porównaniu z kwasem kaprylowym przyjmowanym w postaci płynnej. Wydaje się, że kapsułki pomagają powoli uwalniać kwasy tłuszczowe do krwiobiegu. Dzięki temu skutecznie przedostają się do przewodu pokarmowego bez powodowania skutków ubocznych. Nie ma oficjalnej zalecanej dawki kwasu kaprylowego, choć niektórzy sugerują od 1000 do 2000 miligramów dziennie do leczenia infekcji u osób dorosłych w wieku 18 lat i starszych. Można go przyjmować trzy razy dziennie około 30 minut przed każdym posiłkiem. 

Kwas kaprylowy możesz także dołączyć także do ziół zabijających grzyby w organizmie.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.