Dlaczego chorzy na Candida zachwycają się reakcją Herxheimera

Dlaczego chorzy na Candida zachwycają się reakcją Herxheimera

Dlaczego chorzy na Candida zachwycają się reakcją Herxheimera

Reakcja Herxheimera powoduje, że czujesz się jeszcze gorzej niż zwykle, a mając przerost Candida w organizmie i tak czujesz się zwykle fatalnie. Pomimo tego każdy, kto zabrał się za odgrzybianie organizmu z niecierpliwością oczekuje dodatkowych atrakcji w postaci „herxów”.

Candida wydziela w twoim organizmie 79 różnych antygenów. Kiedy te toksyny dostaną do się do organizmu i zaczynają krążyć wywołują mnóstwo reakcji niepożądanych. Etanol, acetaldehyd i formaldehyd to niektóre z tych toksyn. Im lepiej dokarmiasz swoją Candidę tym więcej etanolu ona produkuje, co może wywoływać objawy podobne do zatrucia alkoholowego. Acetaldehyd może uszkodzić organy wewnętrzne, powodować zaniki pamięci, dezorientację, wahania nastroju, depresję.

Kiedy uderzysz intensywnie w Candida wszystkie toksyny, które ona przetrzymuje nagle i w dużej ilości dostaną się do krwiobiegu. Poczujesz się więc gorzej niż zwykle. Możesz nawet mieć inne objawy niż te, do których jesteś przyzwyczajony. Candida wypuści bowiem z siebie wszystkie 79 toksyn na raz, a część z nich mogła wcześniej nie być przez ciebie dostrzeżona.

Ta reakcja organizmu nazywa się reakcją Herxheimera – potocznie „herxami”.

Co to jest reakcja Herxheimera

Wymieranie Candida wywołuje negatywną reakcją na produkty podobne do endotoksyn, które są uwalniane przez śmierć szkodliwych mikroorganizmów żyjących w organizmie. Czym są endotoksyny? Są to toksyny znajdujące się w komórkach bakteryjnych i są uwalniane, gdy komórka się rozpada. Powodują, że układ odpornościowy nasila reakcje autoimmunologiczne i stany zapalne, a zatem mogą przyczyniać się do wielu nieciekawych objawów, a nawet chorób.

Obumieranie Candida trwa zwykle od kilku dni do nawet kilkunastu tygodni. Zależy jak bardzo miałeś zagrzybiony organizm.

Reakcja Herxhaimera została po raz pierwszy opisana w 1895 r. przez Jarischa, a w 1902 r. przez Herxheimera i Krause’a. Generalnie zwykle jest ona łączona z leczeniem antybiotykowym pacjentów zakażonych krętkami w tym kiły, leptospirozy, boreliozy i nawracającej gorączki. Reakcja pojawia się w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia podawania antybiotyku. Zwykle objawia się gorączką, dreszczami, sztywnością, nudnościami i wymiotami, bólem głowy, bólami mięśni i zaostrzeniem zmian skórnych. W cięższych przypadkach tachykardią, niedociśnieniem, hiperwentylacją, uderzeniami gorąca.

Jak się będziesz czuł, gdy dopadnie cię reakcja Herheimera po rozpoczęciu wybijania grzybów z twojego organizmu?

Będziesz miał wszystkie objawy, do których jesteś przyzwyczajony żyjąc z Candida od dłuższego czasu. Tylko znacznie bardziej intensywne. Plus kilka extrasów.

  • Bół głowy i ciągłe zmęczenie to norma. Nie będziesz miał ochoty wstać z łóżka
  • Zawroty głowy
  • Zaburzenia jelitowe, w tym wzdęcia, gazy, zaparcia i nudności, biegunka i znowu zaparcie. Przygotuj się zawczasu i zakup dużo rolek papieru toaletowego
  • Pocenie się i gorączka
  • Infekcja zatok i będzie ci ciekło z nosa. Zapas chusteczek higienicznych też się przyda.
  • Wypryski skórne (nie tylko na twarzy)
  • Typowe objawy grypopodobne, ból mięśni, łamanie w kościach i generalnie ogólne rozdrażnienie

Kiedy zaczniesz doświadczać objawów wymierania Candida, ciesz się! Objawy te zwykle ustępują w ciągu siedmiu do dziesięciu dni. Candida opuszcza twoje ciało i już po kilku tygodniach zauważysz wzrost energii i skupienia, a także ulgę w innych objawach, których doświadczyłeś.

Jak dobić ostatecznie Candida i szybko pozbyć się „herxów”

Jeżeli chcesz szybko dobić Candida, oprócz leków i suplementów przeciwgrzybiczych przejdź na dietę. Poniżej to, czego powinieneś unikać. Ale uwaga – to bardzo restrykcyjna dieta, więc stosuj ją ostrożnie.

  • Cukier i szybko działające węglowodany (syrop kukurydziany, miód, dekstroza, glukoza, fruktoza, melasa, syrop klonowy, słód)
  • Soki owocowe, suszone owoce i owoce kandyzowane
  • Chleby, ciastka i wypieki
  • Skrobie rafinowane (płatki śniadaniowe, krakersy, makarony, ciasta)
  • Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniaki, marchew, pasternak, buraki) i zboża (pieczywo, biały ryż i kukurydza). Każda żywność o wysokim indeksie glikemicznym może karmić Candida.
  • Napoje alkoholowe
  • Żywność pakowana i przetworzona (często zawierają cukier i niezdrowe składniki)
  • Produkty mleczne, z wyjątkiem jogurtu żywego (produkty mleczne zawierają laktozę – cukier mleczny)
  • Produkty zawierające słód
  • Przyprawy zawierające cukier (zwróć na to uwagę, bo wiele gotowych mieszanek przypraw zawiera cukier i sól)
  • Mięsa przetworzone i wędzone (kiełbasy, parówki, peklowana wołowina)
  • Sery (zwłaszcza dojrzałe, dojrzewające sery)
  • Niedojedzone, zachomikowane resztki (pożywka dla drożdży i pleśni)
  • Grzyby 
  • Tofu, tempeh, miso (produkty ze sfermentowanej fasoli)
  • Przyprawy (ocet, chrzan, komercyjny sos pomidorowy lub barbecue, produkty marynowane, musztarda, ketchup, kiszona kapusta, mięso mielone, majonez, sosy sałatkowe)

Niestety przy Candida zalecane jest także odstawienie kofeiny (kawa, herbata).

Zatem co jeść?

Zakładając, że nie masz reakcji alergicznych, możesz delektować się tym, co poniżej:

  • rybami, drobiem i mięsem
  • warzywami
  • brązowym ryżem, amarantusem, kamutem, quinoa, gryką, owsem i orkiszem
  • jajkami
  • nasionami i orzechami z wyjątkiem nerkowców i orzeszków ziemnych
  • fasolą i soczewicą 
  • kozim mlekiem i kukurydzą 

Oczywiście w umiarkowanych ilościach, bo wszystko co w nadmiarze szkodzi.

Jak sobie pomóc, gdy reakcja Herxheimera jest zbyt uciążliwa

Poniższe suplementy są przydatne w radzeniu sobie z objawami obumierania Candida. Uzupełniają pożyteczne bakterie w jelitach, zmniejszają stany zapalne i pomagają usunąć toksyny z organizmu.

Glutation 

Jest to tripeptyd, który odgrywa kluczową rolę w najważniejszych procesach fizjologicznych. Zmniejsza także stres oksydacyjny, wzmacnia detoksykację metaboliczną i reguluje funkcje układu odpornościowego.

Kwas alfa-liponowy (ALA)

Stał się powszechnym składnikiem formuł multiwitaminowych, suplementów przeciwstarzeniowych, a nawet karmy dla zwierząt. Zapobiega polineuropatii cukrzycowej, wymiata wolne rodniki, chelatuje metale i przywraca wewnątrzkomórkowy poziom glutationu.

Glutamina 

Ma kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy mięśniowej, funkcji mózgu, integralności jelit i stabilnego poziomu cukru we krwi. Jest często przepisywana zdrowiejącym alkoholikom przez fitoterapeutów w celu kontrolowania głodu alkoholowego. Sugeruje się 1-3 gramy przed każdym posiłkiem. Glutamina doskonale pomaga w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita, bardzo częstego objawu kandydozy jelitowej. Ponadto, ponieważ utrata masy ciała jest normalna w przypadku poważnych inwazji Candida, ten aminokwas pomaga chronić przed utratą mięśni. Glutamina działa również bardzo stymulująco na układ odpornościowy.

Kurkumina

Jest silnym, roślinnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym i jest prostym środkiem na IBS.

Kwercetyna i witamina C

Kwas askorbinowy jest kluczowy do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Odgrywa ważną rolę w reakcji na stres i daje obiecujące wyniki, gdy jest podawany ciężko chorym. Kwercetyna jest dobrze znanym flawonoidem, którego właściwości przeciwwirusowe analizowano w licznych badaniach. Istnieją dowody, że jednoczesne podawanie witaminy C i kwercetyny wywiera synergistyczne działanie przeciwwirusowe ze względu na nakładające się właściwości tych dwóch substancji.

Probiotyki 

Mogą pomóc zmniejszyć obecność drożdży i przywrócić równowagę mikroflory jelitowej. Gdy masz wyjałowiony organizm po terapii antybiotykami, ziołami antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi koniecznie powinieneś „zrepopulować” swoje jelita. Inaczej Candida szybko wróci, bo nic jej nie będzie przeszkadzać rosnąć. Możesz wybrać preparaty jednoszczepowe lub wieloszczepowe, podobnie jak w leczeniu IBS. 

Ostropest plamisty 

Poza tym, że wspomaga wątrobę badania wykazały także, że sylimaryna znajdująca się w ostropeście pomaga w obniżaniu poziomu insuliny i glukozy we krwi.

Magnez 

Cytrynian magnezu i imbir działają prokinetycznie, czyli wspierają cię w chodzeniu do toalety codziennie rano, aby zrobić kupę nr 4. A to, jak wiadomo, powoduje, że będziesz szczęśliwym człowiekiem.

Ashwagandha

Działa na psychikę i układ nerwowy, co pomoże ci zachować względnie dobry nastrój w czasie reakcji Herxheimera

A co, gdy reakcja Herxheimera minie?

Po ustąpieniu objawów i zakończeniu oczyszczania, kontynuuj dietę bogatą w białko i jedz warzywa bogate w błonnik (30-40g dziennie plus dużo wody). Ograniczyć zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, takie jak białe ziemniaki. Dołącz kiszonki i kefir, aby utrzymać równowagę organizmu i utrzymać candidę na dystans. Kluczem jest zapobieganie. Jedz sałatki (dużo zielonego), gotowane warzywa (zupy są super, ale bez sklepowej kostki rosołowej!). Uważaj na drób – wybieraj kurczaka zagrodowego, z wolnego wybiegu – generalnie takiego, który nie był karmiony antybiotykami, aby przeżyć w klatce. 

Generalnie za wszelką cenę unikaj zaparć.

Suplementacja bakteriami acidophilus i bifido jest niezbędna do odbudowy mikrobioty jelitowej. Chociaż te bakterie nie zabijają grzybów, hamują ich wzrost i utrudniają ich rozwój. Będziesz musiał mocno suplementować probiotyki przez cały okres rekonwalescencji i długo po ustąpieniu wszystkich objawów. 

Prawidłowe trawienie pokarmu to absolutna konieczność, ponieważ nic nie uszczęśliwia Candida bardziej niż zgniłe, słabo strawione jedzenie. Jeśli nie masz wrzodów, rozważ przyjmowanie enzymów trawiennych z kwasem solnym (HCl). Niedokwasota żołądka jest jednym z powodów rozwoju kandydozy. A gdy je masz, poszukaj enzymów trawiennych bez HCl. 

Jeśli nie chcesz kupować suplementów z enzymami to zaparz herbatę rumiankową i wypij ja przed lub po jedzeniu. Rumianek jest tradycyjnie stosowany w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego, w tym w zaburzeniach trawienia, „skurczu” lub kolkach, rozstroju żołądka, wzdęciach i gazach, wrzodach i podrażnieniu przewodu pokarmowego.  Koper włoski też będzie świetny w tej sytuacji. Piołun, choć niezwykle gorzki, jest prawdopodobnie najlepszym dostępnym ziołem trawiennym, stymulującym produkcję HCL i żółci. W tradycyjnej medycynie z powodzeniem stosowany był przede wszystkim w chorobach wątroby i dróg żółciowych, w chorobach pasożytniczych u dzieci oraz jako lek przeciwgorączkowy. W Europie ten gatunek rośliny jest rekomendowany przez Farmakopeę Francuską do stosowania w homeopatii. Najnowsze badania dostarczyły dowodów na to, że ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.

Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, więc dbaj o siebie i jedz zdrowo, a kiedy trzeba wspieraj się mądrze ziołami i innymi suplementami.

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557820/
  • draxe.com/health/candida-die-off/
  • logan.edu/mm/files/LRC/Senior-Research/2002-Aug-17.pdf
  • nutritionreview.org/2013/04/candida-yeast-protection-program-part2/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723188/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/
  • Conquering Candidiasis Naturally by Stephen C. Byrnes, N.D., R.N.C.P.
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8123286/

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.