6 ziół wspomagających regenerację i oczyszczanie wątroby o udowodnionych właściwościach

6 ziół wspomagających regenerację i oczyszczanie wątroby o udowodnionych właściwościach

6 ziół wspomagających regenerację i oczyszczanie wątroby o udowodnionych właściwościach

Jeśli szukasz szybkiego rozwiązania, które magicznie oczyści twoją wątrobę, a jednocześnie pozwoli ci cieszyć się niezdrową dietą i stylem życia, będziesz rozczarowany. 

Twój organizm działa jak jedna wielka samooczyszczająca się maszyna i nie potrzebuje dodatkowego oczyszczania z toksyn.Oczywiście pod warunkiem, że jesteś ogólnie zdrowy i nie delektujesz się codziennie niezdrowym jedzeniem ani alkoholem. Więc, aby stwierdzić, czy oczyszczanie wątroby jest ci potrzebne, najpierw sformułuj swoja definicję detoksykacji wątroby. Jeśli szukasz zaleceń dotyczących diety i stylu życia, które wspierają naturalny proces oczyszczania wątroby, a także odrobiny dodatkowej pomocy ziół i innych składników, to dobrze trafiłeś. Jeżeli jednak szukasz po prostu szybkiego detoksu wątroby, który cię uzdrowi, poprawi wygląd cery, odchudzi, ale jednocześnie pozwoli ci prowadzić niezdrowy tryb życia, będziesz rozczarowany.

Możesz oczywiście wspomóc wątrobę w jej działaniu. Nie rzucaj się jednak na weekendowe programy oczyszczania ani nieprzebadane suplementy. Kilkaset roślin zostało zanalizowanych pod kątem zastosowania w wielu różnych chorobach wątroby, ale potwierdzono skuteczność tylko garstki z nich. Skorzystaj więc z naturalnych ziół i składników, które mają udowodnione działanie wspomagające ten organ. 

Jak wspomóc oczyszczenie wątroby – naturalne i skutecznie sposoby poparte badaniami

1. Ostropest plamisty

Ostropest plamisty, tradycyjnie był stosowany w europejskiej medycynie ludowej i w ajurwedzie. Najbardziej ceniony jako środek wspomagający oczyszczanie wątroby i detoksykujący. Służył też od dawna do wspomagania pracy wątroby i jest obecnie najlepiej przebadaną rośliną stosowną w leczeniu chorób wątroby.

Sylimaryna

Ostropest zawiera aktywne składniki czyli flawonolignany, w tym sylibinę, sylidianinę i sylikrystynę, określane zbiorczo jako sylimaryna.

Sylimaryna nie jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie można jej spożywać jako herbaty. Zazwyczaj podaje się ją w postaci znormalizowanego ekstraktu w kapsułkach. Wchłanianie przy podawaniu doustnym jest raczej niskie. Twój organizm usuwa ją głównie przez żółć i w mniejszym stopniu przez nerki.

Wielokrotnie wykazano pozytywne działanie sylimaryny na wątrobę u ludzi po spożyciu toksyn muchomorowatych. 

Podawanie sylimaryny nawet do 48 godzin po spożyciu grzybów wydaje się być skutecznym środkiem zapobiegającym poważnemu uszkodzeniu wątroby w zatruciu Amanita phalloides”.

Wiele badań wykazało korzystne działanie hepatoprotekcyjne leczenia sylimaryną. Dawka 420 mg na dobę przez 4 tygodnie potrafi obniżyć aktywność enzymów wątrobowych – aminotransferazy asparaginianowej (AST), aminotransferazy alaninowej (ALT).

Sylimaryna chroni komórki wątroby przed: 

  • acetaminofenem
  • etanolem
  • tetrachlorkiem węgla 
  • d-galaktozaminą
  • uszkodzeniem niedokrwiennym

Jednym z mechanizmów wyjaśniających zdolność sylimaryny do wspierania regeneracji tkanki wątrobowej jest zwiększenie syntezy białek.

Sylimaryna na ogół nie powoduje skutków ubocznych. Typowa dawka dla dorosłych wynosi 240-900 mg/dzień w dwóch lub trzech dawkach podzielonych. W wyższych dawkach (powyżej 1500 mg/dzień) sylimaryna może wywoływać efekt przeczyszczający z powodu zwiększonego przepływu i wydzielania żółci. Możesz też dodać zmielony ostropest do zup, ciast i owsianki.

2. Kurkuma

Curcuma longa należy do rodziny imbirowatych. Uprawiana jest głównie w tropikalnych regionach Azji. Jest źródłem kurkumy przyprawowej, która pochodzi z suszonego, zmielonego kłącza. Kurkuma ma długą tradycję stosowania zarówno w chińskim, jak i ajurwedyjskim systemie medycyny. Leczono nią kolki żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, krwotoki, krwiomocz, zaburzenia miesiączkowania i żółtaczkę. Jest również jedną z najlepiej poznanych roślin wspomagających oczyszczanie wątroby.

Kurkumina

Najlepiej zbadanym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Surowa kurkuma zawiera od 0,3% do 5,4% kurkuminy. 40-75% kurkuminy przechodzi przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. To, co zatrzymuje organizm, jest aktywnie metabolizowane w błonie śluzowej jelit i wątrobie. Wchłanianie doustne można poprawić przez jednoczesne podawanie piperyny (z pieprzu czarnego). Badania na zwierzętach dostarczają dowodów na hepatoprotekcyjne działanie kurkumy, jednak nie ma badań klinicznych na ludziach. 

Podobnie jak sylimaryna, kurkuma chroni wątrobę między innymi przed paracetamolem. Zastanów się więc, ile tabletek na ból głowy ostatnio zażyłeś i dla równowagi idź ugotować coś z kurkumą. Lub weź tabletkę.

Typowa zalecana dawka kurkuminy wynosi 400-600 mg trzy razy dziennie.

3. Zielona herbata

Wytwarzana jest z niesfermentowanych liści, które są lekko parzone w celu dezaktywacji enzymów, a następnie suszone. Im większa fermentacja herbaty, tym niższa zawartość polifenoli i wyższa zawartość kofeiny. Herbata zawiera szeroki asortyment składników bioaktywnych, z których większość składa się z dwóch grup: alkaloidów i polifenoli. Polifenole znajdujące się w każdej herbacie nadają jej cierpki, nieco gorzki smak. Hepatoprotekcyjne i inne zdrowotne skutki zielonej herbaty zależą głównie od zawartości polifenoli.

Zielona herbata chroni wątrobę dzięki obecności katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami i od 1976 roku są stosowane w leczeniu zapalenia wątroby. Wykazano, że związek ten jest skutecznym stymulatorem odpornościowym. Stwierdzono, że zielona herbata zmniejsza lub zapobiega rozwojowi nowotworów wątroby u gryzoni. Badania na zwierzętach (oraz doświadczenia miliarda osób pijących herbatę) nie wykazały toksyczności. Generalnie wypicie nawet 45 filiżanek herbat zielonej nie powinno zrobić ci krzywdy. Teoretycznie – bo nie wiem, czy nerki byłyby zachwycone z tak dużej ilości płynu.

W przypadku kapsułek, typowa zalecana dawka stałych składników zielonej herbaty z polifenolami standaryzowanymi na 50 procent wynosi od 100 do 300 mg trzy razy dziennie.

4. Lukrecja

Lukrecja jest częścią zarówno zachodniej, jak i wschodniej tradycji zielarskiej. Wykorzystywana była do leczenia wrzodów trawiennych, astmy, zapalenia gardła, malarii, bólu brzucha i infekcji. Tradycyjne właściwości lecznicze lukrecji obejmują działanie łagodzące, wykrztuśne, przeciwkaszlowe i łagodne działanie przeczyszczające.

Glicyryzyna

Podstawowym aktywnym składnikiem lukrecji w odniesieniu do zaburzeń wątroby, jest glicyryzyna. Jest ona 50 razy słodsza niż sacharoza, dlatego lukrecję powszechnie stosuje się w połączeniu z innymi lekami w celu zamaskowania ich goryczy. Dodaje się ją także do ciastek i cukierków, ale to, czy są one smaczne oceń sam.

Po podaniu doustnym glicyryzyna jest metabolizowana głównie w wątrobie i usuwana z organizmu przez żółć. Lepsze wchłanianie i wyższe stężenia w osoczu można osiągnąć, podając samą glicyryzynę zamiast ekstraktu z lukrecji. 

Po spożyciu dużych dawek lukrecja może wywołać objawy zespołu pseudo aldosteronowego, które obejmują nadciśnienie, hipokaliemię, zatrzymanie sodu i wody oraz obniżone stężenie aldosteronu w moczu i surowicy. 

Pacjenci dobrze tolerują lukrecję podawaną w normalnych dawkach (1-4 g na dzień surowego zioła). Nie stosuj jej jednak, jeżeli masz nadciśnienie, niewydolność nerek lub aktualnie bierzesz glikozydy nasercowe.

5. Picrorhiza kurroa inaczej Katuka skorpionowa

To małe, wieloletnie zioło, które rośnie w północno-zachodnich Indiach na zboczach Himalajów między 3000 a 5000 metrów. Medycyna ajurwedyjska stosowała ją w leczeniu schorzeń wątroby i oskrzeli, niestrawności, gorączki żółciowej, przewlekłej czerwonki i użądleniu skorpiona. Leczniczo wykorzystywane są korzenie i kłącza.

Kutkiny

Najważniejszymi aktywnymi składnikami Picrorhizy są irydoidalne glikozydy I, II, III oraz kutkozyd, znane pod wspólną nazwą kutkin.

Katuka ma działanie podobne do sylimaryny, działa hepatoochronnie poprzez zmniejszenie utleniania lipidów i uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Może być cenna w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby. Stwierdzono, że jest silniejszym środkiem żółciopędnym i antycholestatycznym niż sylimaryna.

Picrorhiza słabo rozpuszcza się w wodzie, ale rozpuszcza się w etanolu i dlatego może być przyjmowana w postaci nalewki (bardzo gorzkiej). Zwykle podaje się ją w postaci znormalizowanego ekstraktu w kapsułkach (4% kutkin). 

6. Korzeń mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to wieloletnie zioło występujące na półkuli północnej. W Chinach mniszek lekarski jest nie tylko pysznym jedzeniem, ale także tradycyjnym i ziołowym lekiem, stosowanym ze względu na właściwości żółciopędne, moczopędne, przeciwreumatyczne, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne. Naturalne produkty z liści mniszka lekarskiego i ekstrakty z korzeni mogą hamować rozwój raka wątroby, zmniejszać insulinooporność oraz obniżać całkowity poziom trójglicerydów i cholesterolu.

Badania wykazały, że ekstrakty z różnych części mniszka lekarskiego mają wielorakie działanie farmakologiczne. Na przykład wodny ekstrakt z korzeni mniszka zmniejsza stres oksydacyjny wywołany alkoholem. Ekstrakt z liści mniszka lekarskiego łagodził niealkoholowe stłuszczenie wątroby wywołane dietą wysokotłuszczową. Ekstrakt z kwiatów mniszka chronił DNA przed uszkodzeniami wywoływanymi przez reaktywne formy tlenu. Ponadto polisacharydy mniszka wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. 

Jako zioło lecznicze, także na oczyszczanie wątroby, można stosować wszystkie części mniszka lekarskiego, zwłaszcza korzeń, który jest bogaty w polisacharydy.

Naturalne produkty z mniszka lekarskiego są źródłem zdrowia dla twojej wątroby:

  • zapobiegają procesom martwiczym wątroby
  • modulują enzymy metabolizujące leki
  • hamują wzrost komórek nowotworowych 
  • zmniejszają złogi włóknikowe w wątrobie
  • są korzystne w leczeniu stłuszczenia wątroby spowodowanego uporczywym spożywaniem alkoholu
  • poprawiają metabolizm lipidów i akumulację lipidów w wątrobie
  • zapobiegają zaburzeniom związanym z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, takim jak cukrzyca i powikłaniom cukrzycowym wynikającym z utleniania lipidów i wolnych rodników
  • zmniejszeją stres oksydacyjny i procesy zapalne
  • usprawniają metabolizm węglowodanów 
  • zmniejszają poziomy aminotransferazy alaninowej (ALT), transaminazy asparaginianowej (AST), fosfatazy alkalicznej (ALP) i bilirubiny całkowitej – te wskaźniki znajdziesz w wynikach badań krwi
  • zmniejszają insulinooporność

Badania dobrze udokumentowały skuteczność i działanie powyższych roślin. Oprócz tych sześciu wybranych ziół na oczyszczanie wątroby, możesz jeszcze sięgnąć po dzięgiel chiński (działa na zapalenie wątroby), cykorię (skuteczna w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby) i imbir.

I zamiast przeprowadzać inwazyjny, weekendowy detoks wątroby stosuj te zioła na oczyszczanie wątroby systematycznie, a odwdzięczy ci się ona najlepszym poziomem detoksykacji, jaki możesz sobie wymarzyć.

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • allayurveda.com/blog/super-easy-ways-to-do-an-ayurvedic-liver-cleanse-at-home/
  • anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/LiverDiseasePart2.pdf
  • altmedrev.com/wp-content/uploads/2019/02/v3-6-410.pdf 
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151742/ 
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911329/ 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.