Kuracja cytrynowa – wyleczy wszystkie twoje choroby. Naprawdę? | Doctor Herbal

Kuracja cytrynowa – wyleczy wszystkie twoje choroby. Naprawdę?

Kuracja cytrynowa – wyleczy wszystkie twoje choroby. Naprawdę?

Picie soku z cytryny zapewnia długie życie w zdrowiu, dobrym samopoczuciu i bez zmarszczek. 

Najczęściej cytowaną kuracją cytrynową jest ta, zalecana przez Michała Tombaka. Zgodnie z informacjami na stronie możemy poznać szereg korzyści ze stosowania tej kuracji.

„Korzyści: wzmacnia mięsień sercowy i naczynia krwionośne oraz układ odpornościowy, wydala toksyny z organizmu, zatrzymuje procesy starzenia, poprawia wygląd skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, odkwasza krew, oczyszcza wątrobę, nerki i stawy, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru.”

Następna w kolejce jest dieta cytrynowa, czy raczej detoks cytrynowy, polegający na piciu lemoniady.

„…dieta cytrynowa przynosi też efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów. Tygodniowy spadek wagi sięgać może nawet 6 kg. Kuracja sokiem z cytryny zakłada bowiem całkowite wyłączenie z menu pokarmów w postaci stałej. Zaleca się picie dużych ilości soku z cytryny, który można rozcieńczać wodą. Dla podkręcenia metabolizmu spożywać można imbir oraz pieprz cayenne. Energię ma dostarczyć organizmowi syrop klonowy. Tylko tymi składnikami uzupełniać można cytrynową lemoniadę.

Jak to w końcu jest z tą kuracją cytrynową i czy nie nabijają nas w butelkę, a raczej w szklankę… soku z cytryny

Sięgnijmy zatem do zagłębia informacji i badań naukowych z zakresu medycyny, czyli Pub Med, uzupełnionego o wyniki z Google Scholar.

Cytryna i owoce cytrynowe 

Cytryna jest ważną rośliną leczniczą z rodziny Rutaceae. Flawonoidy cytrusowe mają szerokie spektrum aktywności biologicznej, w tym działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Mogą one działać jako bezpośrednie przeciwutleniacze i wymiatacze wolnych rodników. 

Owoce cytrusowe w tym cytryny są doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Przetwarzanie owoców cytrusowych powoduje powstawanie znacznej ilości odpadów (skórki, nasiona, miąższ), które stanowią 50% owoców. Odpady cytrusowe są cennym źródłem d-limonenu, flawonoidów, karotenoidów, błonnika pokarmowego, cukrów rozpuszczalnych, celulozy, hemicelulozy, pektyn, polifenoli, kwasu askorbinowego i olejków eterycznych. Co ciekawe, to właśnie olejek eteryczny jest najważniejszym produktem ubocznym przetwarzania cytrusów. Olejki cytrusowe są stosowane jako naturalne konserwanty ze względu na ich szerokie spektrum aktywności biologicznej, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Uważa się, że obecność terpenów, flawonoidów, karotenów i kumaryn jest odpowiedzialna za silne działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.

Cytryna w całości – co zawiera

Poniżej znajduje się wartość odżywcza 100 gramów surowej cytryny bez skórki

  • Energia – 121 kJ (29 kcal)
  • Węglowodany – 9,32 g
  • Cukry – 2,50 g
  • Błonnik pokarmowy – 2,8 g
  • Tłuszcz – 0,30 g
  • Białko – 1,10 g
  • Tiamina (Wit. B1) – 0,040 mg 
  • Ryboflawina (Wit. B2) – 0,020 mg 
  • Niacyna (Wit. B3) – 0,100 mg 
  • Kwas pantotenowy (B5) – 0,190 mg 
  • Witamina B6 – 0,080 mg 
  • Folian (Wit. B9) – 11 μg 
  • Witamina C – 53,0 mg 
  • Wapń – 26 mg 
  • Żelazo – 0,60 mg 
  • Magnez – 8 mg 
  • Fosfor – 16 mg 
  • Potas – 138 mg 
  • Cynk – 0,06 mg

Sok z cytryny

Głównym kwasem organicznym w soku z cytryny jest kwas cytrynowy, którego zawartość wynosi około 73,94 g/l i stanowi ponad 90% wszystkich kwasów w soku z cytryny.

PH soku z cytryny wynosi 2,61 (nieznacznie wzrasta w czasie)

Sok z cytryny zawiera 10 kwasów fenolowych i 10 flawonoidów. Kwasy fenolowe, w tym kwas ferulowy, są głównymi kwasami fenolowymi, a flawonoidy, w tym hesperydyna zostały określone jako główne flawonoidy w świeżym soku z cytryny.

Zawartość witaminy C – między 19,5 a 61 mg na 100 ml – w zależności od tego jakich cytryn użyjemy. Te z Włoch i Hiszpanii mają jej całkiem sporo w przeciwieństwie do cytryn chińskich, w których jest mniej niż 24mg witaminy C na 100 ml.

Skórka z cytryny

Skórka owoców cytrusowych jest bogatym źródłem flawanonów i wielu polimetoksylowanych flawonów, które są bardzo rzadkie u innych roślin. Badania pokazują, że skórka cytryny działa nie tylko ściągająco, ale również jest dobrym środkiem przeciwdrobnoustrojowym. 

Olejek eteryczny z cytryny

Głównymi składnikami olejku eterycznego są terpeny. Wśród nich dominują ilościowo: limonen (69,9%) (ryc. 4I), β-pinen (11,2%) i γ-terpinen (8,21%).

Na co działa cytryna?

1. Gdy ją zjadasz lub pijesz sok

Szkorbut

Jest to choroba wywoływana niedoborem witaminy C i charakteryzującą się częstymi infekcjami z kaszlem, popękanymi kącikami ust, owrzodzeniem języka, spuchniętymi i krwawiącymi dziąsłami. Sok cytrynowy tradycyjnie, jeszcze przed odkryciem witaminy C, stosowany był jako remedium w leczeniu szkorbutu.

Oczy

Witamina C jest obecna w soczewce oka i działa jak filtr przeciwsłoneczny, chroniący ją przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wywołanymi przez promieniowanie UV. Wraz z wiekiem poziom witaminy C w soczewce spada, co wiąże się z nasileniem zaćmy. Spożywanie dodatkowej witaminy C może zwiększać jej stężenie w soczewce oka, a istnieją dowody na to, że częstość występowania zaćmy może być wyższa u osób z niskim stężeniem witaminy C w osoczu. Wskazuje to, że suplementacja witaminą C może pomóc uzupełnić i przywrócić poziom witaminy C wraz z wiekiem, aby chronić się przed zaćmą.

Dna moczanowa

Inaczej podagra lub artretyzm. Bywa nazywana chorobą królów i jest najczęstszym rodzajem zapalenia stawów. Powoduje ją podwyższony poziom kwasu moczowego w organizmie i odkładanie się kryształów moczanu sodu w strukturach stawowych i tkankach miękkich. W dużym randomizowanym badaniu obejmującym 106 147 osób potwierdzono związek między wysokim poziomem witaminy C w osoczu, a niskim moczanem w osoczu.

Zaburzenia układu moczowego 

Sok z cytryny ma potencjał do rozbijania osadów odkładających się w nerkach i pęcherzu moczowym. Działanie ochronne obejmuje przyjmowanie płynów, czyli soku (lub lemoniady), wysoką zawartość cytrynianu oraz działanie alkalizujące na pH moczu. Chociaż wg badań sok z pomarańczy jest tu zdecydowanie bardziej skuteczny.

2. Olejek eteryczny z cytryny

Działanie olejku eterycznego z cytryny – w większości poniższe efekty zbadano na myszach, ale mimo wszystko były to badania naukowe. 

  • Odprężanie, działanie antystresowe – poprzez modulowanie aktywności 5-HT i dopaminy u myszy.
  • Poprawianie kreatywności i nastroju – długotrwała ekspozycja (przez 2 tygodnie) na cytrynowy olejek eteryczny wywołuje znaczące zmiany w obwodach neuronalnych zaangażowanych w lęk i ból u szczurów. Poprawia kreatywność i nastrój oraz uważa się, że wpływa na rytm serca.
  • Przeciwbólowe – przez aktywację przedniej kory zakrętu obręczy (ACC) oraz zstępującego układu hamującego ból.
  • Złagodzenie nudności i wymiotów w ciąży – wdychanie olejku eterycznego zmniejsza nasilenie nudności i wymiotów ciążowych o 33%.
  • Polepszenie poziomu uwagi, koncentracji, wydajności poznawczej, nastroju i poprawa pamięci – szczury poddane działaniu EO z cytryną były w stanie szybciej znaleźć punkt docelowy niż grupa kontrolna.
  • Działanie przeciwnowotworowe – olejek eteryczny z cytryny był skuteczny wobec ludzkich komórek raka prostaty, płuc i piersi. Pobudza apoptozę komórek raka jelita grubego.
  • Działanie przeciwwirusowe – na wirus grypy i opryszczki.
  • Obniża poziom cholesterolu – poprzez pobudzenie aktywności enzymów wątrobowych i cytochromów. Zmniejsza poziom trójglicerydów, frakcji LDL oraz zwiększa poziom frakcji HDL we krwi. 

D-limonen jest najcenniejszym składnikiem olejku eterycznego z cytryny.

Będąc rozpuszczalnikiem cholesterolu, d-limonen jest stosowany klinicznie do rozpuszczania kamieni żółciowych zawierających cholesterol. Ze względu na działanie neutralizujące kwas żołądkowy i wspomaganie prawidłowej perystaltyki, jest również stosowany do łagodzenia zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego. Poprawia motorykę żołądka i zwiększa przepływ żółci. Wspomaga leczenie cukrzycy, ponieważ zmniejsza stężenia glukozy we krwi. Przeciwdziała otyłości i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i glukozy.

Olejek eteryczny z cytryny na skórę

  • Wzmacnianie penetracji skóry – cytrynowy olejek eteryczny jest bezpiecznym i skutecznym środkiem wzmacniającym penetrację skóry przy miejscowym podawaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie, które mają kluczowe znaczenie w preparatach przeciwstarzeniowych. Znacząco nasila przeznaskórkowe uwalnianie α-tokoferolu (witamina E), octanu retinylu (witamina A), pirydoksyny (witamina B6) i kwasu askorbinowego (witamina C).
  • Działanie antybakteryjne i przeciwgrzbicze – olejek eteryczny z cytryny jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym przeciwko Bacillus cereus, Mycobacterium smegmatis, Listeria monocytogenes, Lactobacillus curvatus, L. sakei, Micrococcus luteus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudococcus aeruginosa, Proteus aeruginosa, Proteus vulgaris , S. carnosus i S. xylosus. Ma także silne działanie przeciwgrzybicze przeciwko Aspergillus niger, A. flavus, Penicillium verrucosum, P. chrysogenum, Kluyveromyces fragilis, Rhodotorula rubra, Candida albicans, Hanseniaspora guillieromymondiices

Wg International Fragrance Association (IFRA) stężenie olejku w preparatach stosowanych na skórę nie powinno przekraczać 2%. Ponadto olejek cytrynowy nie powinien być stosowany w preparatach pozostających na skórze wystawianej na działanie promieni UV. 

Olejek eteryczny z cytryny jest także stosowany w repelentach, ponieważ świetnie odstrasza owady.

Cytryna to fantastyczny owoc, pełen witaminy C 

Sok z cytryny jest cenny głównie ze względu na sporą zawartość witaminy C, więc kuracja cytrynowa działa skutecznie w tych dolegliwościach i schorzeniach, które wynikają z jej niedoborów. Bezpieczna dzienna dawka witaminy C wynosi 1000 mg – zgodnie z uchwałą Zespołu ds. suplementów diety. Zalecane dzienne spożycie to 80 mg. Sok z cytryny zawiera od 20 do 60 mg na litr – przyjmijmy, że 40 mg na 100 ml. Więc, aby „wycisnąć” 80 mg witaminy C z soku z cytryny musiałbyś wypijać codziennie 200 ml czystego soku z cytryny. Z 1 cytryny otrzymasz około 50 ml soku, czyli codziennie wyciskaj sok z 4 cytryn, a dostarczysz sobie minimum zapotrzebowania na witaminę C. Jeżeli palisz papierosy – wyciśnij jeszcze 2 cytryny extra (100 ml). Jeżeli masz niedobory – no cóż, kupuj cytrynę hurtowo lub pojedź na wakacje do Włoch i zatrzymają się w agroturystyce z gajem cytrynowym. Zabierz też wyciskarkę mechaniczną, bo w ramach kuracji cytrynowej możesz zyskać odciski w bonusie. Lub zaopatrz się w dobry suplement z witaminą C. Może to być bardziej opłacalne i mniej bolesne.

Najwięcej zastosowań ma jednak olejek eteryczny z cytryny, a ten obecny jest głównie w skórce z cytryny, której raczej nie zjadasz. 

Pij więc zatem sok z cytryny lub lemoniadę i stosuj kurację cytrynową na zdrowie, ale nie licz cud w postaci nagłego uzdrowienia z chorób wszelakich, zdrowe i długie życie bez zmarszczek i smukłą sylwetkę modelki. To ostatnie jest oczywiście możliwe – jeżeli oprócz soku z cytryny czy lemoniady nie będziesz nic jeść, to schudniesz szybko. A później równie szybko przytyjesz, co odbije się negatywnie na twoim zdrowiu i samopoczuciu. Zbilansowana dieta i zdrowe jedzenie na co dzień są kluczowe, aby zachować zdrowie i ładny wygląd. Możesz też dorzucić zioła i przyprawy, żeby zadbać o swoje jelita, które sterują całym twoim organizmem. Chadzaj też do toalety codziennie rano przed śniadaniem, a żadna kuracja oczyszczająca nie będzie ci potrzebna.

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • medme.pl/artykuly/dieta-cytrynowa-kuracja-ktora-oczyszcza-i-odchudza-efekty-i-zasady,67595.html
  • michaltombak.pl/blog/14-kuracja-cytrynowa-cz-1-oczyszczanie-organizmu-z-kwasu-moczowego.html
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8588450/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/
  • static1.squarespace.com/static/5d26cb57c067540001f8a891/t/5d703a536a06240001dad958/1567636051895/Lemon_Research.pdf
  • static1.squarespace.com/static/5d26cb57c067540001f8a891/t/5d703a536a06240001dad958/1567636051895/Lemon_Research.pdf
  • researchgate.net/figure/Vitamin-C-contents-of-juice-from-different-lemon-Citrus-limon-Burm-varieties_tbl4_24430305
  • Maruti J. Dhanavade, Chidamber B. Jalkute, Jai S. Ghosh and Kailash D. Sonawane; Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract; Department of Microbiology, Shivaji University
  • Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert; Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Citrus limon (cytryna zwyczajna) – źródło surowców o cennych walorach kosmetycznych; Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • mdpi.com/2072-6643/13/2/701/htm
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625077/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7602486/

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *