Jak wypuścić gazy z jelit, żeby towarzystwo nie zauważyło | Doctor Herbal

Jak wypuścić gazy z jelit, żeby towarzystwo nie zauważyło

Jak wypuścić gazy z jelit, żeby towarzystwo nie zauważyło

Gdy skłony, brzuszki i inne akrobacje nie pomagają, sięgnij po sprawdzony i szybki sposób na to, aby wypuścić gazy z jelit.

Masz do wyboru kilka ziół, które powinny zadziałać na twój wzdęty brzuch. Naukowcy wykonali kawał dobrej roboty i przenalizowali badania z lat 1998-2018 pod kątem roślin i olejków eterycznych, działających przeciwskurczowo. Spisali 39 roślin pozwalających pozbyć się gazów z brzucha. Niemniej jednak, badania kliniczne oceniające działanie przeciwskurczowe olejków eterycznych mają pewne ograniczenia oraz niewystarczającą istotność statystyczną. 

Mimo wszystko, większość z poniższych roślin stosowana była od wieków m.in. w Ayurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Perskiej i nadal jest szeroko wykorzystywana, więc także możesz spróbować.

Szybki sposób na wzdęcia

Poniżej kilka propozycji, które znajdziesz praktycznie w każdej aptece lub na pólkach z przyprawami w supermarkecie. Zastosuj je, aby wypuścić gazy z jelit.

  • Koperek 
  • Kminek 
  • Kolendra
  • Anyż
  • Rumianek
  • Koper włoski
  • Melisa
  • Mięta
  • Bazylia
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Szałwia
  • Kmin rzymski 

I trochę egzotyki:

  • Ajwan
  • Mastyks 

Nasiona kopru są aromatyczne i łagodnie wiatropędne. Olejek eteryczny zawarty w nasionach łagodzi skurcze jelit, pomagając w leczeniu kolki. Możesz też go także zastosować jako środek wiatropędny w leczeniu wzdęć, kolek i czkawki u swojego dziecka.

Rumianek jest najstarszym ziołem leczniczym i jest szeroko stosowany jako herbata lub tonik. Wspominali już o nim Hipokrates, Galen i Asklepios. 

Kolendra i jej olejki (zawierające 65-70% linalolu) i tymianek (zawierający tymol) również pomogą na twój wzdęty brzuch. Tymol stosuje się w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Jest ważnym środkiem leczniczym na wzdęcia. Podobnie działają nasiona Ajwaina, które są bogate w tymol i posiadają właściwości pobudzające, przeciwskurczowe i wiatropędne. Ajwain jest podobny do kminu rzymskiego i nasion kopru włoskiego, ale to nie to samo.

Uważa się, że związki imbiru, takie jak gingerole i shogaol, powodują zwiększoną aktywność żołądkowo-jelitową.

Kmin rzymski też poprawia pracę przewodu pokarmowego i jest skuteczny w usuwaniu wzdęć. Wykorzystuj go do gotowania jak najczęściej.

Mastyks to żywica z łodygi i głównych liści Pistacia lentiscus (Pistacja kleista). Jest popularny w regionie Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Grecji. Klinicznie mastyks jest skuteczny w leczeniu łagodnych wrzodów żołądka i dwunastnicy. Ostatnie badania wykazały, że mastyks może zabić Helicobacter pylori. A dlaczego go dodałam to listy roślin na wzdęcia? Czytaj dalej, to się przekonasz.

No więc, jak pozbyć się gazów z jelit?

Herbata, olejek, kapsułki, zioła do gotowania? Co stosować? Nie dotarłam niestety do badań, w których oceniono by przewagę stosowania wybranych form tych ziół i roślin. Polegaj więc na własnej ocenie – najlepiej metodą prób i błędów.

Możesz też sięgnąć do przepisów i zaleceń Tradycyjnej Medycyny Perskiej i zrobić mikstury, którymi leczono wzdęcia od wieków, a raczej przed wiekami. I tymi sposobami wypuścić gazy z jelit.

Przygotuj się do robienia magicznych sztuczek, leczących wzdęty brzuch

Jak wypuścić gazy z jelit naturalnymi sposobami?

1. Połącz czarnuszkę z ajwainem – po jednej łyżce stołowej każdego składnika. Spożywaj na początku i na końcu posiłku.

2. Zmieszaj 20 g ajwaina, 5 g czarnuszki, 10 g nasion selera, 15 g anyżu i 20 g mastyksu z niewielką ilością cukru i zjedz (a w zasadzie żuj, bo wyjdzie ci prawdopodobnie coś w rodzaju gumy do żucia)

3. Imam Sadeq (szósty imam dwunastu szyitów) miał 2 rady na wzdęcia: 

  • „Zmiel czarnuszkę i wymieszaj zawartość z miodem, a następnie użyj go do leczenia wzdęć brzucha”
  • „Kiedy tymianek i sól mieszają się ze sobą, zapobiega to wzdęciom brzucha i otwiera przeszkody. Mieszanka tymianku i soli poprawia żołądek”

Tenże Imam zalecił także, aby zmielić mastyks, ajwain, tymianek i czarnuszkę (każdy składnik w równych ilościach) i zmieszać je z miodem. Spożywaj 3,5 g tej mieszanki dwa razy dziennie: rano przed śniadaniem i wieczorem.

4. Wymieszaj zmielony ajwain, anyż, kmin rzymski i kminek zwyczajny – po 5 g każdego składnika – z odrobiną cukru pudru i zjadaj trzy łyżki dziennie.

5. Zmiel i wymieszaj 10 g kminu rzymskiego, 10 g kopru włoskiego i 5 g anyżu. Wsyp tę miksturę do jednej wrzącej szklanki wody i pozostaw na 20 minut. Następnie wypij filiżankę mieszanki pół godziny po posiłku.

6. Zmiel 15 g tymianku, 15 g ajwaina i 15 g kminu rzymskiego i wymieszaj z dwiema szklankami cukru. Zjadaj jedną łyżeczkę deserową mieszanki po posiłku.

7. Przepis na syrop: zagotuj 600 g soku z granatów z 300 g cukru i 12 g ekstraktu z mięty i dobrze wymieszaj. Niestety nie podali w publikacji jak ten syrop stosować, więc zdaj się na swoją intuicję.

Nawiązując do ziół. Tradycyjni uczeni wierzyli, że kolendra poprawia stan otworów żołądkowych i zapobiega wznoszeniu się szkodliwych gazów z żołądka do mózgu, co według tradycyjnych uczonych było przyczyną bólu głowy. Możesz się śmiać, ale wzdęcia, zaparcia i generalnie problemy żołądkowe mogą być przyczyna bólów głowy, co potwierdzili nasi współcześni uczeni.

A więc podsumowując, co na wzdęcia i gazy?

Teraz będzie bardzo na serio. Lepiej zapobiegać niż leczyć, w związku z tym ogarnij się i zacznij wdrażać poniższe zalecenia, które dobrze znasz. Tylko jakoś zapominasz stosować je na co dzień (ja zresztą też…).

  • Jedz powoli i żuj dokładnie. Przyjrzyj się krowom. Może być filmik na you tube, jeżeli nie masz żadnej krowy pod ręką. One żują i żują i żują…
  • Nie pij przy jedzeniu.
  • Nie jedz fast foodów i produktów napakowanych konserwantami.
  • Wyklucz kapustę, czosnek, cebulę i fasolę, jeżeli masz po nich wzdęcia. Hummus też tak działa.
  • Pozbądź się zaparć, a najlepiej chodź do toalety zawsze rano przed śniadaniem. 

I bądź radosny!

W artykule, którym się zainspirowałam w tym wpisie sugerują, że rozmawianie o radosnych tematach podczas posiłków jest przydatne w zapobieganiu wzdęciom. Nie od dziś wiadomo, że szczęście ma pozytywny wpływ na zdrowie. Cytując nieżyjącego już dr Abdollah Ahmadiyeh (1886 – 1959):

Śmiech i wesołość pobudzają przewód pokarmowy i pobudzają jego ruch, a w konsekwencji ułatwiają trawienie i wchłanianie pokarmu w przewodzie pokarmowym. Śmiech i szczęście będą bardziej prowokować jelita, a także ułatwią nieprzepuszczanie zbędnych i odpadowych substancji”.

 

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249919/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6539827/
  • hindawi.com/journals/omcl/2021/4889719/
  • link.springer.com/article/10.1186/s12906-015-0595-6
  • files.farmacognosia-ufsj.webnode.com/200000171-6ff9e70eee/fazel2017.pdf
  • proquest.com/openview/72477f299b92441caa842b69467c5671/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32528
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893422/

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *