Jak dotąd nie ma zatwierdzonych leków do leczenia lub zapobiegania stłuszczeniu wątroby. Leczenie opiera się głównie na zmianie diety, stylu życia i włączeniu aktywności fizycznej, a także korekcji zaburzeń metabolicznych związanych ze stłuszczeniem wątroby.
Wątroba jest największym organem ludzkiego ciała. Ten ważny organ magazynuje energię, pomaga trawić pokarm oraz usuwa toksyny i trucizny z twojego organizmu. Wątroba oddziałuje także na jelita, wytwarzając żółć do dróg żółciowych, która jest następnie bezpośrednio uwalniana do jelita cienkiego.
Co to jest stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby wynika z nagromadzenia dodatkowego tłuszczu w wątrobie. To całkowicie normalne, że wątroba zawiera niewielką ilość tłuszczu, ale gdy zapas osiąga 5% do 15% całkowitej masy wątroby, oznacza to stłuszczenie wątroby.
Istnieją dwa główne typy tej choroby: niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i alkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.
Niealkoholowe zapalenie wątroby stało się drugą w kolejności chorobą wątroby wśród pacjentów oczekujących na przeszczepienie wątroby. Może ono przybierać łagodną formę lub postać bardziej zaawansowaną na przykład zaawansowane zwłóknienie i marskość, które mogą ostatecznie prowadzić do raka wątrobowo komórkowego, niewydolności wątroby i śmierci.
Objawy stłuszczenia wątroby
Jeżeli masz stłuszczenie wątroby możesz się czuć zmęczony lub czuć łagodny dyskomfort w jamie brzusznej. Poza tym możesz nie mieć żadnych objawów. Oznaki stłuszczenia wątroby mogą również obejmować uczucie pełności w środkowej lub górnej prawej części brzucha, nudności, utratę wagi i zmniejszenie apetytu. To tylko niektóre z możliwych objawów stłuszczenia wątroby.
Czy stłuszczenie wątroby jest niebezpieczne? Owszem, może tak być. Cięższym przypadkiem stłuszczenia wątroby może być niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby. Powoduje ono obrzęk, uszkodzenie wątroby, marskość wątroby i wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby.
Oznaki stłuszczenia wątroby (z powodu nadmiernego spożycia alkoholu lub innych przyczyn) mogą obejmować:
- zmęczenie i osłabienie
- utratę apetytu
- mdłości
- ból brzucha, zwłaszcza w prawym górnym odcinku
- obrzęk w górnej części brzucha
- żółtaczkę
- nagromadzenie płynu i obrzęk nóg i brzucha (wodobrzusze)
Przyczyny stłuszczenia wątroby
Kluczową rolę w rozwoju stłuszczenia wątroby odgrywa metabolizm kwasów tłuszczowych. Akumulacja lipidów w wątrobie jest zatem wynikiem przedłużonego dodatniego bilansu energetycznego, dysfunkcji tkanki tłuszczowej i insulinooporności, problemów w utlenianiu kwasów tłuszczowych i metabolizmu lub braku równowagi w transporcie lipoprotein.
Przyczyny stłuszczenia wątroby obejmują:
- nadwagę lub otyłość
- Insulinooporność
- wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia), wskazujący na stan przedcukrzycowy lub faktyczną cukrzycę typu 2
- wysoki poziom tłuszczów, w szczególności trójglicerydów, we krwi
Czy stłuszczenie wątroby można wyleczyć
Leczenie alkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby pozostaje takie, jakie było 50 lat temu: abstynencja, wsparcie żywieniowe i kortykosteroidy. Jeśli chodzi o niealkoholowe stłuszczenie wątroby, sposób leczenia jest ukierunkowany głównie na utratę masy ciała i leczenie chorób współistniejących.
Jak odtłuścić wątrobę
Jeżeli zastanawiasz się jak odwrócić stłuszczenie wątroby to przyzwyczaj się do myśli, że najważniejszym sposobem jest schudnięcie. Do tego dochodzi redukcja czynników ryzyka, ponieważ większość pacjentów jest otyła lub ma zespół metaboliczny. Utrata masy ciała o 3%-5% zmniejsza stłuszczenie wątroby, a więcej niż 5%-7% rozwiązuje generalnie ten problem. Większe zmniejszenie masy ciała (powyżej 10%) może również poprawić zwłóknienie wątroby.
Jak odwrócić stłuszczenie wątroby dietą
W stłuszczeniu wątroby ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta bogata w węglowodany, zwłaszcza z wysoką zawartością fruktozy, jest główną przyczyną otyłości, insulinooporności i rozwoju stłuszczenia wątroby. W związku z tym, cukier powinien stanowić poniżej 10% całkowitego spożycia kalorii w ciągu dnia.
- Ogranicz jedzenie owoców, ponieważ zawierają fruktozę.
- Zmniejsz spożycie tłuszczów ogółem, kwasów tłuszczowych nasyconych i trans. Zwiększ spożycie kwasów omega-3, bo sprzyjają one utlenianiu kwasów tłuszczowych i zmniejszają syntezę kwasów tłuszczowych, poprawiając w ten sposób profil lipidowy. Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 to dziko żyjące ryby, takie jak łosoś i sardynki, nasiona chia, siemię lniane i orzechy włoskie. Włącz tez pokarmy bogate w tłuszcze jednonienasycone, takie jak oliwki, oliwa z oliwek, awokado i orzechy.
- Zaparz zieloną herbatę. Zarówno eksperymenty in vitro, jak i in vivo pokazują, że zielona herbata i EGCG (rodzaj katechiny) mogą zapobiegać stłuszczeniu poprzez zmniejszenie wchłaniania tłuszczów i węglowodanów w diecie.
- Dodaj czosnek: Pochodząca z czosnku S-allilomerkaptocysteina (SAMC) wydaje się korzystna w przypadku niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby dzięki jej zdolności do regulowania magazynowania tłuszczu i metabolizmu glukozy.
- Polub imbir, który może pomóc w zapobieganiu stłuszczeniu wątroby lub spowolnieniu jego rozwoju do cięższych chorób wątroby.
- Na deser zjedz jabłko z cynamonem. Cynamon może zmniejszać stres oksydacyjny.
W ramach zdrowej diety zaprzyjaźnij się z produktami bogatymi w poniższe substancje.
Kwercetyna
Znajduje się w owocach, warzywach, orzechach, winie i nasionach. W sałacie, szparagach, zielonej papryce, pomidorach, cebuli, jabłkach, jagodach i brokułach. Ma działanie przeciwrakowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Tłumi także peroksydacje lipidów, agregację płytek krwi i przepuszczalność naczyń włosowatych. Ma wspaniały, cytrynowożółty kolor i jest całkowicie nierozpuszczalna w zimnej wodzie, słabo rozpuszczalna w gorącej wodzie, ale całkiem rozpuszczalna w alkoholu i lipidach.
Kurkumina
Naturalnie występuje w kurkumie (Curcuma longa). Od wieków jest używany jako przyprawa i w leczeniu w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie, q jej szybki metabolizm i eliminacja z organizmu, a co za tym idzie słaba biodostępność, stanowią główne przeszkody w jej stosowaniu. Warto sięgnąć po suplementy diety z kurkuminą, najlepiej z dodatkiem piperyny, co poprawia jej biodostępność.
Resweratrol
Jest to polifenol obfitujący w skórki i nasiona winogron. Źródła resweratrolu to wino, jagody i orzeszki ziemne. Związek ten ma wiele właściwości, w tym działanie przeciw glikacji, stresowi oksydacyjnemu, stanom zapalnym, neurodegeneracji, kilku rodzajom raka i starzeniu. Ponieważ resweratrol jest ogólnie dobrze tolerowany, uważa się, że jest obiecującym związkiem w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak cukrzyca i jej powikłania. Niestety związek ten wykazuje niską biodostępność i rozpuszczalność.
Beta karoten
Główne źródło prowitaminy A w diecie i najbardziej popularny karotenoid. Karotenoidy gromadzą się głównie w wątrobie, gdzie są włączane do lipoprotein i uwalniane do krążenia. Karotenoidy pokarmowe mogą fizjologicznie wymiatać wolne rodniki w wątrobie, hamując w ten sposób rozwój dysfunkcji wątroby. Są uważane za silne przeciwutleniacze i wykazują działanie przeciwzapalne.
Likopen
Likopen jest karotenoidem, który nie ma aktywności prowitaminy A. Jest odpowiedzialny za czerwony kolor pomidorów, czerwonego grejpfruta, arbuza i moreli. Niektóre badania wykazały, że suplementacja likopenu może zapobiegać rozwojowi stłuszczenia wątroby i stanów zapalnych związanych z przewlekłym spożywaniem diety wysokotłuszczowej, co jest prawdopodobnie spowodowane jego działaniem przeciwutleniającym.
Astaksantyna
Występuje w różnych organizmach morskich, takich jak łosoś, krewetki, kraby i zielona mikro alga Haematococcus pluvialis. Ma silne właściwości przeciwutleniające i jest od 100 do 500 razy bardziej skuteczny niż witamina E w zapobieganiu utleniania lipidów i zmniejszaniu magazynowania lipidów w wątrobie. Ponadto astaksantyna wywołuje katabolizm, czyli rozkładanie kwasów tłuszczowych.
Sinigryna
Jest głównym składnikiem roślin krzyżowych, takich jak brukselka i brokuły, chrzan i wasabi i jest odpowiedzialna za ich charakterystyczny ostry smak. Badania nad działaniem farmakologicznym sinigryny wykazały właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i gojące rany.
Jak odwrócić stłuszczenie wątroby przy pomocy suplementów
Ponieważ stres oksydacyjny może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, środki przeciwutleniające, takie jak witamina E i witamina C, mogą się przydać. Różne badania kliniczne z witaminą E wykazały poprawę funkcji testów wątrobowych i zmniejszenie markerów stresu oksydacyjnego
Z kolei niedobór witaminy D może powodować insulinooporność i zespół metaboliczny.
Do zestawu witamin dla zdrowej wątroby dorzuć kwas foliowy, witaminę B6, B12, witaminę A i tiaminę oraz minerały takie jak selen, cynk, miedź i magnez.
Czy stłuszczenie wątroby można odwrócić probiotykami?
Jeżeli masz SIBO i nieszczelne jelita to uważaj na swoją wątrobę.
Bakterie jelitowe w uproszczeniu pomagają utrzymać równowagę całego organizmu. Zmiany w metabolitach pochodzących od tych drobnoustrojów powiązano z występowaniem stłuszczenia wątroby. Fermentacja bakteryjna błonnika powoduje wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych takich jak maślan, propionian i octan. Pomagają one w utrzymaniu bariery jelitowej i hamują gwałtowne namnażanie komórek wątroby. Mają również działanie przeciwzapalne, zwiększają uczucie sytości, a więc zmniejszają spożycie pokarmu.
Przy nadmiarze bakterii w jelitach fermentacja mikrobiologiczna może prowadzić do wewnętrznej produkcji alkoholu. Powoduje to podwyższenie stężenia alkoholu we krwi nawet przy braku spożycia alkoholu jako takiego. To z kolei może powodować rozwój i progresję stłuszczenia wątroby. Jeżeli schudniesz to ta reakcja zostanie znacznie ograniczona. Zadbaj więc o siebie i właściwą wagę, bo znacznie przyjemniej jest od czasu do czasu wypić kieliszek wina (zawierający resweratrol) do kolacji, niż żyć w upojeniu alkoholowym nie mając nawet tej świadomości.
Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5483489/
- draxe.com/health/fatty-liver-disease/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7467841/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643281/
- sciencedirect.com/science/article/pii/S1388198119302483?via%3Dihub