Czy błonnik pomaga czy szkodzi twoim jelitom? | Doctor Herbal

Czy błonnik pomaga czy szkodzi twoim jelitom?

Czy błonnik pomaga czy szkodzi twoim jelitom?

Osoby, które stosują dietę zawierającą więcej błonnika mają większe szanse na dłuższe życie i unikanie chorób przewlekłych takich jak choroba wieńcowa, udar, cukrzyca typu 2 i rak jelita grubego.

Co to jest błonnik pokarmowy

Większość węglowodanów, białek i tłuszczów jest wchłaniana do krwiobiegu, zanim dotrą do jelita grubego, pozostawiając niewiele pożywienia dla flory jelitowej. I tu właśnie pojawia się błonnik. Komórki ludzkie nie mają enzymów do jego trawienia, więc dociera on do jelita grubego w stosunkowo niezmienionej formie. Błonnik znajduje się głównie w pokarmach roślinnych, w tym w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, pełnych ziarnach, orzechach i nasionach

Błonnik rozpuszczalny a nierozpuszczalny

Istnieją dwa rodzaje błonnika: błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie i zawiera pektyny roślinne. Miesza się z wodą w jelitach, tworząc substancję podobną do żelu. 

Błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się w wodzie. Zawiera celulozę roślinną i hemicelulozę. Przechodzi przez układ pokarmowy w większości nienaruszony. Działa głównie jako środek „wypełniający” i może pomóc przyspieszyć przechodzenie pokarmu i odpadów przez jelita.

Większość roślin zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, ale w różnych ilościach. 

Zalety błonnika rozpuszczalnego: 

  • może obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • pomaga kontrolować poziomu glukozy we krwi, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy

Zalety błonnika nierozpuszczalnego:

  • ułatwia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu
  • wspiera wrażliwość na insulinę i może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Ogólnie, odpowiednia ilość błonnika zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego może:

  • pomóc kontrolować masę ciała
  • pomóc w kontrolowaniu i ewentualnie zapobiegać nadciśnieniu
  • zrównoważyć poziom cholesterolu we krwi
  • regulować ruchy jelit i zapobiegać hemoroidom
  • pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi
  • regulować sygnały sytości organizmu, dzięki którym dowiesz się, kiedy jesteś już najedzony
  • zmniejszać ryzyko raka jelita grubego
  • zmniejszać ryzyko raka piersi

Zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o dwie porcje produktów pełnoziarnistych każdego dnia może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o 21%.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na błonnik? Wg WHO powinniśmy jeść 25g błonnika dziennie.

Dieta bogata w błonnik a jelita

Odżywianie „dobrych bakterii”

Węglowodany są głównym źródłem węgla i energii dla drobnoustrojów okrężnicy. Należy do nich błonnik, którego niektóre rodzaje fermentują w jelitach, odżywiając dobre bakterie. Większość fermentujących włókien jest rozpuszczalnych, ale istnieją również niektóre nierozpuszczalne włókna, które mogą działać w ten sposób.

Włókna fermentujące obejmują pektyny, beta-glukany, gumę guar, inulinę i oligofruktozę.

Najlepszymi pełnowartościowymi źródłami błonnika fermentującego są fasola i rośliny strączkowe.

Fermentacja węglowodanów w okrężnicy prowadzi głównie do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, w tym octanu, propionianu i maślanu) oraz różnych ilości wodoru i dwutlenku węgla. SCFA pomagają obniżyć pH w okrężnicy, hamując w ten sposób wzrost i aktywność bakterii chorobotwórczych.

Maślan jest ważnym źródłem energii dla kolonocytów, a między innymi hamuje stany zapalne i wzmacnia funkcję bariery jelitowej. Jednak nadmierne spożycie fermentujących węglowodanów i wysokie poziomy SCFA mogą również zwiększać obciążenie osmotyczne, a tym samym prowadzić do biegunki.

Zwiększanie masy treści pokarmowej

Jednym z mechanizmów, dzięki którym błonnik promuje i utrzymuje zdrowie jelit, jest zwiększenie masy pofermentu. Zwiększenie masy treści pokarmowej rozrzedza toksyny, obniża ciśnienie wewnątrzokrężnicze, skraca pasaż jelitowy i zwiększa częstotliwość wypróżniania.

Spożywanie błonnika zmniejsza ryzyko raka jelita grubego – przynajmniej częściowo – w wyniku rozcieńczenia i eliminacji toksyn z masą kałową, napędzanej wzrostem bakterii fermentacyjnych i obecnością błonnika zatrzymującego wodę.

Co warto jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość błonnika i zdrowie jelit

Jeżeli chcemy zadbać o różnorodność drobnoustrojów w jelitach to dobra informacja jest taka, że ich ilość zwiększyła się wraz ze spożyciem owoców, kawy, warzyw i czerwonego. Spożycie czerwonego wina wiązało się ze zwiększoną liczebnością F. prausnitzii, gatunku przeciwzapalnego związanego z mikroflorą jelit u osób szczupłych. Faecalibacterium prausnitzii może wytwarzać także związki przeciwzapalne.

Wybrane produkty bogate w błonnik – w przeliczeniu na 100g

  • Gruszki – 3,1 g
  • Truskawki – 2 g
  • Awokado – 6,7 g
  • Jabłko – 2,4 g
  • Maliny – 6,5 g
  • Banan – 2,6 g
  • Marchew – 2,8 g
  • Buraki – 2,8 g
  • Brokuły – 2,6 g
  • Karczoch – 5,4 g
  • Brukselka – 3,7 g
  • Jarmuż – 3,6 g
  • Soczewica – 7,3 g
  • Groch – 8,3 g
  • Ciecierzyca – 7,6 g
  • Owies – 10 g
  • Chia – 34,4 g
  • Pistacje – 10 g

Uwaga na cukier i przetworzone węglowodany o niskiej zawartości błonnika.

Diety o wysokiej zawartości węglowodanów ogółem i cukru korelują ze wzrostem liczby grzybów Candida i Methanobrevibacter. W modelu mysim wykazano, że M. smithii zwiększa otyłość gospodarza. Podwyższone M. smithii zidentyfikowano również u pacjentów z IBS, zwłaszcza z IBS-C, u których metan opóźnia pasaż jelitowy.

Ostatnia dekada badań zaczęła ujawniać nadrzędną rolę, jaką mikrobiom jelitowy odgrywa w zdrowiu człowieka. Poszczególne gatunki Bifidobacterium, Akkermansia i Lactobacillus są korzystne dla ludzkiego gospodarza i są zawarte w wielu preparatach probiotycznych, ale rodzaje takie jak Bacteroides i Ruminococcus są związane z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

Skorzystałam z fantastycznej pracy i wiedzy zawartej w poniższych materiałach:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6000740/ 
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317767/
  • healthline.com/health/soluble-vs-insoluble-fiber#risks  
  • healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods?utm_source=ReadNext#TOC_TITLE_HDR_24
  • dietetycy.org.pl/blonnik/

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *